Resepi Laksa Penang Mak Cak


Bahan-bahan dikisar:
Bwg merah 14 biji@ Bwg merah 7, Bwg besar 1 biji
Cili boh 3 sudu makan
Cili api 13 biji (Kalau 14 depa habaq sakit perut pulak@petua aruah Mak Cak)
Belacan seketul@ 1/2 drp ibu jari kaki
Isi ikan selayang 10 ekor
Daun kesum (Ambil daun shj)
Bunga kantan 2 (dibelah 4)

Kaedah:
1.Rebus semua bahan dikisar dgn air satu periuk, dah gelegak masuk asam keping (3 keping), daun kesum, bunga kantan
2.Garam secukup rasa
3.Siap dimakan

Ulam:
1.Timun
2.Daun salad (tak penting pun)
3.Nenas (Penang style)

Aksesori:
Ikan kembung rebus sekoq-sekoq dimakan bersama laksa (Alor Setar style)

**Sesetengah orang utara depa suka campoq santan dalam kuah, rasa lebih lemak berkrim gitu


Comments

Popular posts from this blog

TESTING 123 PdPR Sains Tingkatan 3ST Tajuk 3.2 Sistem Peredaran Darah (Bahagian 1)