Resepi Laksa Penang Mak Cak
Bahan-bahan dikisar:
Bwg merah 14 biji@ Bwg merah 7, Bwg besar 1 biji
Cili boh 3 sudu makan
Cili api 13 biji (Kalau 14 depa habaq sakit perut pulak@petua aruah Mak Cak)
Belacan seketul@ 1/2 drp ibu jari kaki
Isi ikan selayang 10 ekor
Daun kesum (Ambil daun shj)
Bunga kantan 2 (dibelah 4)
Kaedah:
1.Rebus semua bahan dikisar dgn air satu periuk, dah gelegak masuk asam keping (3 keping), daun kesum, bunga kantan
2.Garam secukup rasa
3.Siap dimakan
Ulam:
1.Timun
2.Daun salad (tak penting pun)
3.Nenas (Penang style)
Aksesori:
Ikan kembung rebus sekoq-sekoq dimakan bersama laksa (Alor Setar style)
**Sesetengah orang utara depa suka campoq santan dalam kuah, rasa lebih lemak berkrim gitu
Comments
Post a Comment