Resepi Laksa Kuah Putih Terengganu
Bahan utk kuah putih:
Isi ikan selayang 10-12 ekor
Bwg merah 10 ulas @ 7 bwg merah, 1 bwg besar
Halia 1 inci (1/2 orang tak suka)
Lada hitam 1 sudu besar
Gula 1 sudu susu baby@ 1 sudu besar
Garam secukup rasa@ 3 1/2 sudu besar (jangan bukit)
Isi ikan selayang 10-12 ekor
Bwg merah 10 ulas @ 7 bwg merah, 1 bwg besar
Halia 1 inci (1/2 orang tak suka)
Lada hitam 1 sudu besar
Gula 1 sudu susu baby@ 1 sudu besar
Garam secukup rasa@ 3 1/2 sudu besar (jangan bukit)
Ulam:
Timun
Kacang panjang
Bunga kantan
Daun selasih (1/2 spesies tak makan)
Timun
Kacang panjang
Bunga kantan
Daun selasih (1/2 spesies tak makan)
Laksa direndam dahulu selama 1-3 jam, barulah direbus, toskan dan dibasuh dgn air paip.
Aksesori:
Telur rebus
Comments
Post a Comment