Mihun Goreng Berkicap Chinese Style
Bahan-Bahan:
- Bihun 2 bungkus (direndam air paip selama 5 jam)
- Isi ayam
- Bawang putih 7 biji (diketuk dan dicincang kasar)
- Minyak masak 3-4 sudu makan (untuk menumis)
- Taugeh secekak
- Air paip 2 gelas
- Kicap cair cap Unta 2 sdm
- Kicap pekat cap Unta/Ayam 4 sdm
- Sos tiram 3 sdm
- Sos ikan 2 sdm
- Minyak bijan 1 sdm
- Gula 2 sudu baby Dutchlady
- Cili api 7 biji (dipotong halus)
- Serbuk sesedap rasa Knor 1 sdm (bukit)
- Garam halus 1 sudu
Kaedah Memasak:
- Panaskan minyak, tumis bawang putih bersama cili api hingga wangi dan hampir perang, kemudian tambah isi ayam yang dipotong nipis-nipis @ potong dadu
- Setelah ayam masak, masukkan semua jenis sos/kicap/serbuk perasa, gula dan garam. Biar seketika sehingga naik wangi.
- Masukkan 2 gelas air paip sehingga mendidih, kemudian masukkan 1 sdm minyak bijan.
- Setelah mendidih masukkan mihun ke dalam kuali dan gaul rata, kemudian masukkan taugeh.
- Gaul dengan 2 belah tangan (tangan kanan pegang sudip besi, tangan kiri pegang sudip kayu nipis) sehingga mihun hampir kering dan ada sedikit berkerak di kuali.
- Siap dan boleh dihidangkan. Biasanya dapat dalam 8-10 bekas tapau.
Comments
Post a Comment