Mihun Goreng Berkicap Chinese Style

Bahan-Bahan:
  1. Bihun 2 bungkus (direndam air paip selama 5 jam)
  2. Isi ayam
  3. Bawang putih 7 biji (diketuk dan dicincang kasar)
  4. Minyak masak 3-4 sudu makan (untuk menumis)
  5. Taugeh secekak
  6. Air paip 2 gelas
  7. Kicap cair cap Unta 2 sdm
  8. Kicap pekat cap Unta/Ayam 4 sdm
  9. Sos tiram 3 sdm
  10. Sos ikan 2 sdm
  11. Minyak bijan 1 sdm
  12. Gula 2 sudu baby Dutchlady
  13. Cili api 7 biji (dipotong halus)
  14. Serbuk sesedap rasa Knor 1 sdm (bukit)
  15. Garam halus 1 sudu
Kaedah Memasak:
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih bersama cili api hingga wangi dan hampir perang, kemudian tambah isi ayam yang dipotong nipis-nipis @ potong dadu
  2. Setelah ayam masak, masukkan semua jenis sos/kicap/serbuk perasa, gula dan garam. Biar seketika sehingga naik wangi.
  3. Masukkan 2 gelas air paip sehingga mendidih, kemudian masukkan 1 sdm minyak bijan.
  4. Setelah mendidih masukkan mihun ke dalam kuali dan gaul rata, kemudian masukkan taugeh.
  5. Gaul dengan 2 belah tangan (tangan kanan pegang sudip besi, tangan kiri pegang sudip kayu nipis) sehingga mihun hampir kering dan ada sedikit berkerak di kuali.
  6. Siap dan boleh dihidangkan. Biasanya dapat dalam 8-10 bekas tapau.

Comments

Popular posts from this blog

TESTING 123 PdPR Sains Tingkatan 3ST Tajuk 3.2 Sistem Peredaran Darah (Bahagian 1)